7 Nisan 2018 Cumartesi

"Yönetici" kime denmez?

Yöneticilik, oldukça dikkat ve beceri gerektiren bir iştir. Maalesef bizde çoğunlukla "idarecilik" ve "muhbirlikle" karistiriliyor. Yonetici, calisanlarin koordinasyonunu saglamakla mukelleftir ve onlari her daim korumaya calisir. Cunku bir kurumun yuku calisanlar tarafindan tasinir ve onlara yol gostermek, onlari bir arada tutabilmek icin gerekli sartlarin hazirlanmasi gerekmektedir.

Yonetici, en zor durumlarda bile sorumluluk alarak yukarida anlatilani yapabilen kisiye denir. Bu noktada sevgili Metin hocamin kulaklarini cinlatmak isterim. Bugune kadar tanidigim en harika amirlerden birisiydi. En acil uyarilari bile inanilmaz bir nezaketle yapar ve calisma arkadaslarina harika ornek olurdu. Bir de "Yonetemeyenler Kulubu" var tabi. Herhangi bir yonetme kabiliyetleri bulunmadigindan ellerinde olan zavalli yontemleri kullanirlar.

Bunlarin ilki "idareciliktir" yani zor zamanlarda bir şeyleri "idare" etmek yontemiyle kotarmaya calismak. Bunu yaparken de karsi tarafi konusturmadan surekli konusarak size mevcut durumu kabul ettirmeye calisirlar. Siz cevap veremeden coktan konunun ana eksenini degistirmis, demagojik yaklasimlariyla aslinda mevcut konuyla ilgisi olmayan bir eksene sizi cekmeyi basarmislardir. Sam Horn'un meşhur "Tongue Fu" kitabini okuyanlar ne demek istedigimi daha iyi anlayacaklardir. İdare-yi maslahat ederler yani... Şair Eşref'in ruhu şad olsun, bir gun gelir: "İdare gider, maslahat elde kalır." O zaman da o kurum ayvayi yer.

Ikinci yontem yerine gore en cok ise yarayanidir: "Yalakalik". Mumkun mertebede Ust amirlerin ilgi alanlari ve defolari gayet iyi ezber edilir. Bu cercevede herkese nabza gore serbet verilerek seviye seviye yalakalik yapilir. Boylece egolar hos tutulur. E o kadar sivazdan sonra zaten senin de egonu biraz hos tutmana musaade edilir. Yalakalik sirasinda soz konusu yonetici ust amirlerine surekli bir seyler fisildamayi, baskalari hakkinda ustlerini ince ince islemeyi de ihmal etmez. Yalakalik ve dezenformasyon birlikte yapildiginda, bunlara maruz kalan ust yonetici icin karsi koymasi zor bir algi manipülasyonu olusmus olur.

Ucuncu olarak soz konusu yonetici surekli birilerinin ayagini kaydirmaya ve onlari gozden dusurmeye calisir. Iyi bir yoneticinin yapmasi gereken acik kapatmak iken, kotu yonetici muhbir ruhuna ve zavalli karakterine uygun olarak surekli acik arar ve bu aciklari koz olarak kullanir.

Dorduncu yontem ise calisanlara sahte ovgu mesajlari vermektir. Sık sık calisanlarin ruhunu oksamak, onlari kalabalik icinde sozum ona onore etmek gibi gosterilerde bulunurlar. Bunu yapmalarinin altindaki temel sebep, calisanlarin kendilerine karsi vefa borcu hissetmesini saglayarak gazlarini almak ve olasi bir anlasmazlikta yanina cekmek psikolojisidir.

Besinci yontem ise acikca suclamak ve sorumluluk yikmaya calismaktir. Gercek bir yonetici kriz durumlarinda ikazini nazikce yaparak sorumluluk ustlenirken, bahsettigim sahte yoneticiler sorumlulugu derhal olayla en yakindan iliskilendirdikleri kisiye yikarlar. Bu an, koseye sikistiklari andir ve foyalari mutlaka bu anlarda ortaya cikacaktir.

Unutmayiniz ki boyle insanlar her zaman hayatinizda olabilirler. Her zaman onlardan uzak bulamayabilirsiniz kendinizi. Yapmaniz gereken isinizi yapmaktir. Ancak tek bir farkla. Vakti geldiginde, ayaginizi kaydirmak isteyen yoneticiye haddini bildirmek icin en basindan sonuna kadar her seyi not almalisiniz. Her foyasini, her falsosunu, her yanlisini not alin. Size saldirmak icin ust duzey yoneticilerden kurulu bir ortam buldugunda, son hamlenin kendisi tarafindan yapilacagini sanmasina izin verin. Sonra da sakince ancak kesin bir uslupla saplayin kendi yarattigi zehirli hancerleri yine bizzat kendisine.

Sevgiyle kaliniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder